بررسی تطبیقی آیات مرتبط با مسیحیت و یهودیت در قرآن

نویسندگان

    فاطمه محمدی استادیار، گروه معارف اسلامی، واحد هیدج، دانشگاه آز اد اسلامی، هیدج، ایران.
    سهیلا پایان * استادیار، گروه معارف اسلامی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران. sohilapayan@gmail.com

کلمات کلیدی:

آیات قرآن کریم, یهودیت, مسیحیت, اسلام

چکیده

در این مقاله به بررسی و ارائه الگو از آن دسته از آیات قرآن‌کریم پرداخته می­شود که به یهودیت و مسیحیت اشاره دارند. براساس فراوانی، هر آن­چه آیات قرآنی مرتبط با مسیحیت و یهودیت بود، از قرآن استخراج شد و مورد بررسی قرار گرفتند تا با مقایسه­ آنها، مشخص شود که آیات قرآن بیشتر مرتبط با مسیحیت است یا با یهودیت؟ براین اساس، هدف از نگارش این مقاله این است که تعیین کند آیات قرآن کریم بیشتر بر مسیحیت تاکید دارد یا بر یهودیت. به منظور بررسی این هدف، از روش پژوهش کتابخانه­ای و توصیفی- تحلیلی استفاده شد. یافته­های به­دست آمده در این پژوهش، نشان می­دهند که قرآن اصل خداشناسى یهودى را در آیات مختلف مورد تأیید قرار داده است، و به­نظر می­رسد شخصیت­های مؤثر قوم یهود، در قرآن از عظمت بیشتری برخوردار هستند. اما قرآن، نقد بسیاری بر قوم یهود، اعتقادات و اعمال گذشته‌شان و برخورد پیامبر(ص) و مسلمانان با یهود جزیرة­‌العرب دارد. به احتمال زیاد یهودیان معاصر که در زمان پیامبر در مدینه سکونت داشتند و نیز رفتارهایی که با پیامبر(ص) داشتند در ترسیم چهره یهودیت در آیات قرآن موثر بوده است. آیات بسیار زیادی در قرآن کریم نازل شده است و از طرف دیگر لحن قرآن نسبت به مسیحیت، لحنی بسیار آرام و به مسائلی اشاره دارد که همواره مورد توجه مسیحیت بوده است. با این­وجود قرآن به زندگانی حضرت مسیح(ع) نپرداخته است. پرسش اصلی این مقاله این است که؛ چرا قرآن کریم به مسیحیت کمتر از یهودیت پرداخته است و آیا این می­تواند بازتاب وضعیت اجتماعی جامعه باشد؟

دانلودها

دسترسی به دانلود اطلاعات مقدور نیست.

مراجع

Andisheh, H. (2014). Revelation in Islam, Christianity, and Judaism.

Arzani, H., & Ehtemam, H. (2015). The Model of Intercultural Communication Between Muslims and Christians in the Holy Quran. Comparative Theology, 6(14), 89-106.

Ashtiani, J. (1989). A Study of Christianity. Negarash Tehran Publishing.

Cox, H. (1999). ChristianityPB - University of Religions and Denominations Publishing.

Gelayeri, A. (2005). A Look at the Relationship Between Islamic Laws and Other ReligionsJO - Ravaq Andisheh Journal. (40), 81-93.

Hekmat, A.-A. (1965). History of Religions. Ibn Sina Publishing.

Khalifa, M., & Hassan, A. (1998). History of the Jewish Religion. Dar Qabaa Publishing.

Parcham, A., & Habibollahi, M. (2013). The Origin of Jewish Ethics in the Old Testament. Scientific-Research Biannual Journal of Religious Studies, 7(13), 65-89.

Qurashi, S. A. A. (2008). Qamus al-Quran. Dar al-Kutub al-Islamiyyah.

Rezapour, A. (2002). Judaism from the Perspective of the Quran. Ravaq Andisheh Journal(13).

Shaker, M. K. (2012). A Historical Interpretation of Judaism Based on the Holy Quran. Scientific-Research Quarterly of Ketab-e Qayyem, 2(6), 7-30.

Soleimani, A. (2008). A Look at Jewish Theology in the Holy Quran. Haft Aseman Quarterly, 10(40), 41-72.

Soleimani, A., & Soleimani, A. (2002). The Holy Quran and the Prophets' Glad Tidings A Look at Jewish Theology in the Holy Quran. Haft Aseman Quarterly, 10(16), 41-72.

Tiwari, K. (1999). Comparative Religion. Mohsen Publishing.

Vaez, B., & Kardel Ilvari, R. (2012). A Comparative Explanation of the Theoretical, Legal, and Ethical Foundations of Islam, Judaism, and Christianity. Quranic Knowledge Research Journal, 3(9).

Zamani-Mahboub, H. (2006). Judaism Confronting the Great Prophet (PBUH). Hosoon Journal(9).

دانلود

چاپ شده

۱۴۰۳/۰۶/۱۲

ارسال

۱۴۰۳/۰۳/۰۹

بازنگری

۱۴۰۳/۰۵/۰۷

پذیرش

۱۴۰۳/۰۵/۱۳

شماره

نوع مقاله

مقالات

ارجاع به مقاله

محمدی ف. .، و پایان س. (1403). بررسی تطبیقی آیات مرتبط با مسیحیت و یهودیت در قرآن. معرفت و بصیرت اسلامی، 2(2)، 224-237. https://journaliki.com/index.php/journaliki/article/view/212

مقالات مشابه

1-10 از 79

همچنین برای این مقاله می‌توانید شروع جستجوی پیشرفته مقالات مشابه.