عالم برزخ از نظر ادله نقلی
کلمات کلیدی:
عالم برزخ , ادله نقلی , آیات , روایاتچکیده
برزخ در لغت به معنای جداکننده، حایل، جداکنندۀ مخفی و حد وسط بین دو چیز است. اهل لغت درباره ریشه این کلمه دو قول دارند:برخی معتقدند این کلمه از واژه «براز» با فتح باء گرفته شده است. براز به معنای زمین پهناوری است که بین دو دریا یا بین دو رودخانه بزرگ فاصله انداخته است. سپس کلمه برزخ از معنای اصلی خود خارج شد و توعه یافت و درباره هرچیز که بین دو چیز دیگر فاصله میانداخت و آنها را از هم جدا میکرد، به کار رفت؛ به گونهای که حد فاصل(مرز) سایه و آفتاب را هم برزخ نامیدند.روایات فراوانی در خصوص برزخ بیان شده است، قال الصادقُ (ع): « امّا فی القیامةِ فَلَکُم فی الجَنَّة بِشَفاعَةِ النَّبیِّ المُطاعِ و وَصیّ النّبیِّ و لکنّی والله أتَخَوَّفً علیکم فی البَرزَخِ!».امام صادق میفرماید: اما در روز قیامت برای ورود به بهشت شفاعت پیامبر و جانشین پیامبر شامل حال شما میشود، و اما من و به خداوند سوگند برای شماها از عذاب برزخ بیم دارم. مراد از عالم برزخ، همان برزخ در اصطلاح متکلمان یا همان برزخ در اصطلاحات دینی، یعنی عالم میان مرگ و قیامت و به تعبیر رایج متکلمان، عالم قبر میباشد. اکنون باید وجود داشتن یا وجود نداشتن عالم برزخ بررسی شود؛ یعنی بررسی شود که آیا حقیقتا انسان پس از مرگ تا قیامت در عالم برزخ به سر میبرد یا این گونه نیست آیا میان مسلمانان وجود عالم برزخ امری ضروری است به این معنا که هیچ مسلمانی آن را انکار نکرده است و اگر کسی آن را انکار کند، در زمرۀ مسلمانان قرار ندارد یا میان مسلمانان نیز وجود عالم برزخ امری ضروری نیست و میتوان کسانی را یافت که عالم برزخ را انکار میکنند و در عین حال مسلماناند.
دانلودها
مراجع
Al-Shaykh al-Mufid, M. i. N. a. (2017). Al-Amali Transl. - T. Tarzi. Qom: Tahzib Library.
Ash'ariq, A. H. (1878). Al-Ibanah 'an Usul al-Diyanah. Cairo: Dar al-Ansar.
Hilli, H. i. Y. (2020). Kashf al-Marad fi Sharh Tajrid al-I'tiqad. Tehran: Institute for the History of Wisdom and Philosophy in Islam.
Ibn Babawayh, M. i. A. (2010). Kitab al-Khisal (Vol. 1). Tehran: Ketabchi Publisher.
Kulaini, M. i. Y. q. (2006). Al-Kafi Transl. - S. J. Mostafavi. Publisher: Islamic Seminary.
Majlisi, M. B. (2007). Bihar al-Anwar (Vol. 6). Publisher: Islamiyyah.
Makarem Shirazi, N. (2002). Al-Mathal fi Tafsir Kitab Allah al-Munzal (Vol. 15). Qom: School of Imam Ali ibn Abi Talib (AS).
Raghib Isfahani, H. i. M. (2004). Mufradat al-Alfaz al-Quran al-Karim. Tehran: Dhawi al-Qurba Publisher.
Russell, B. (2006). Death: The End of Everything Transl. - S. M. Rezazadeh In Collection of Articles on Death and Eternity. Tehran: Niloufar Publications.
Sa'd al-Din al-Taftazani, M. i. U. i. A. (2021). Sharh al-Maqasid (Vol. 5). Tehran: Dar al-Kutub al-Ilmiyyah.
Tabarsi, F. i. H. (2005). Majma' al-Bayan fi Tafsir al-Quran (Vol. 9). Tehran: Nasir Khosrow Publisher.
Tabatabai, S. M. H. (2014a). Al-Mizan fi Tafsir al-Quran (Vol. 17). Beirut: Al-Alami Publications.
Tabatabai, S. M. H. (2014b). Fi Tafsir al-Quran (Vol. 1). Beirut: Al-Alami Publications.
Zamakhshari, M. i. U. (2003). Al-Kashaf 'an Ghawamid al-Tanzil (Vol. 3). Tehran: Al-Balag Publisher.