مبانی حقوق شهروندی در امور سیاسی از منظر روایات شیعه با تاکید بر نهج البلاغه

نویسندگان

    محمدکاظم کوچکی منفرد دارابی دانشجوی دکتری، گروه علوم قرانی، واحد قم،دانشکاه آزاد اسلامی، قم، ایران.
    احمد مرادخانی * دانشیار، گروه فقه و‌مبانی حقوق، واحد قم، دانشگاه آزاد اسلامی، قم، ایران. ah-moradkhani@yahoo.com
    سیدمحمد شفیعی دارابی دانشیار، گروه فقه و‌مبانی حقوق، واحد قم، دانشگاه آزاد اسلامی، قم، ایران.

کلمات کلیدی:

نهج البلاغه, روایات شیعه, حقوق شهروندی, حکومت‌داری

چکیده

این مقاله حقوق اساسی شهروندان را در چارچوب امور سیاسی که در روایات اسلامی شیعه با تمرکز ویژه بر نهج البلاغه، مجموعه خطبه ها، نامه ها و سخنان منسوب به امام علی (ع) بیان شده، می پردازد. هدف این پژوهش با بررسی اصول و ارزش‌های اصلی بیان شده در این منابع، روشن کردن حقوق و مسئولیت‌های اساسی شهروندان در تعامل با مقامات حاکمیتی است. مقاله با ایجاد درک اساسی از دیدگاه شیعه در مورد حکومت و نقش دولت در حفاظت از حقوق شهروندان آغاز می شود. سپس مفاهیم کلیدی عدالت، برابری، و پاسخگویی را که در روایات شیعه بیان شده است، بررسی می‌کند و ارتباط آنها را با حمایت از حقوق شهروندی برجسته می‌کند. نهج البلاغه به عنوان منبع اولیه برای این تحقیق عمل می کند و بینش های ارزشمندی را در مورد اصول اخلاقی و سیاسی ارائه می دهد که باید روابط بین حاکمان را هدایت کند. این مقاله به تحلیل عبارات مختلفی از نهج البلاغه می پردازد تا حقوق و مسئولیت های خاص شهروندان مانند حق مشارکت در حکومت، حق آزادی بیان و الزام حاکمان به رعایت عدالت و انصاف را شناسایی کند. در خاتمه، این مقاله با تکیه بر آموزه های غنی و متنوع نهج البلاغه، مروری جامع بر حقوق اساسی شهروندان در امور سیاسی از منظر روایات شیعه ارائه می دهد. با روشن کردن این اصول، این تحقیق به درک عمیق‌تر چارچوب اخلاقی و سیاسی که باید زیربنای حکومت‌داری دموکراتیک باشد کمک می‌کند.

دانلودها

دسترسی به دانلود اطلاعات مقدور نیست.

مراجع

Al-Biharna Hashem, Political System of Jafari School/F.Bril, 2000

Al-San, ((Trade Secret Law in the Age of Information Technology)) Journal of Judicial Law, 69 No. 5005(2005): 0273-312

Zolfaghari and Ashayeri (1401) On the Analysis of Factors Affecting Awareness of Citizenship Rights Among Iranians, Social Welfare Quarterly, Soroush Aftab Farda.

Nazari-Ali Ashraf and Niaz Azari (2022) Democratic Politics and the Design of a Radical Citizenship Model: Rethinking Chantal Mouffe's Theory, Politics Quarterly 52(2) 608-582.

Qari Seyed Fatemi, Seyed Mohammad; (1392) Human Rights in the Contemporary World; First Edition, Tehran, Shahid Beheshti University Press.

Mohammadi Far, Nejat, Shahram Nia, Amir Masoud, Masoud Nia, Hatami, Abbas. (2017). A study of the relationship between the realization of citizenship rights and the type of political participation in the city of Isfahan. Applied Sociology, 28(2), 147-162.

Morteza Hashempour, Citizenship Rights, A Study of the Political Philosophy of Imam Ali (AS), Islamic Publications.

Misbah, Mohammad Taqi, The article “The Origin of Rights”, presented at the Fifth Conference of Islamic Thought, Qom, 1991, Imam Khomeini Educational and Research Institute

Movahed, Mohammad Ali, 2002, In the Air of Justice, Karnameh, First Edition, Tehran

Nahjul-Balagha translated by Jafari, Mohammad Taqi. Publications: Islamic Culture Publishing House, 2017

دانلود

چاپ شده

۱۴۰۳/۰۳/۳۱

ارسال

۱۴۰۳/۰۱/۰۷

بازنگری

۱۴۰۳/۰۳/۰۳

پذیرش

۱۴۰۳/۰۳/۲۰

شماره

نوع مقاله

مقالات

ارجاع به مقاله

کوچکی منفرد دارابی م. .، مرادخانی ا.، و شفیعی دارابی س. (1403). مبانی حقوق شهروندی در امور سیاسی از منظر روایات شیعه با تاکید بر نهج البلاغه. معرفت و بصیرت اسلامی، 2(1)، 1-9. https://journaliki.com/index.php/journaliki/article/view/30

مقالات بیشتر خوانده شده از همین نویسنده

مقالات مشابه

1-10 از 42

همچنین برای این مقاله می‌توانید شروع جستجوی پیشرفته مقالات مشابه.