سیاستگذاری جنایی منحرفانه: خیزشی متأثر از فلسفۀ سیاسی اسلامی
کلمات کلیدی:
سیاستگذاری جنایی, فلسفۀ سیاسی اسلامی, تعاملِ معانی, روایتِ وجودی و عدمیچکیده
هیچ چیز به نام فلسفۀ سیاسی اسلامی وجود ندارد؛ اما فلسفههای سیاسی اسلامی (یعنی متصف و منسوب به اسلام) متعددند. برخی مفاهیم، از جمله فلسفۀ سیاسی اسلامی، بیمعنا و فاقد انسجام نظریاند، همانگونه که مفاهیمی چون فلسفۀ سیاسی شرقی یا غربی نیز فاقد بنیانهای علمی منسجم هستند. در مواجهه با مقولاتی مانند سیاستگذاری جنایی بومی، علم جنایی بومی، یا فلسفۀ بومی، چنانچه رویکردی غیرایدئولوژیک اتخاذ شود که به هستیشناسی و چیستی مفاهیم علمی و فلسفی بپردازد، نمیتوان برای این مفاهیم هویت مستقلی قائل شد. علم، فراعلم و فلسفه، در هر زمان و مکان، یک ماهیت واحد و نظاممند دارند و تقسیمبندی آنها بر اساس زمان و جغرافیا خطایی روششناختی است. با این حال، بررسی این مفاهیم از زوایای دید متفاوت، از جمله دیدگاههای دینی، سیاسی و نظریههای خاص، میتواند به دریافتهای متفاوتی منجر شود. در زمینۀ سیاستگذاری جنایی، اگر ملاک تفسیر، قرائتهای منطقهای از فلسفۀ سیاسی اسلامی باشد، آنگاه سیاستگذاری جنایی به عنوان دانش علمی از مسیر خود منحرف شده و مفاهیمی چون «سیاستگذاری جنایی اسلامی» یا «خطمشی جنایی دینی» به وجود میآید که در واقعیت، فاقد بنیانهای علمی هستند. این مقاله، با روش توصیفی-تحلیلی، نشان میدهد که تلاش برای اثبات سیاستگذاری جنایی اسلامی یا فلسفۀ سیاسی اسلامی مستقل از بنیانهای علمی جهانی، تلاشی معرفتی نادرست و بیهوده است. همچنین، ورود آموزههای خاص اسلامی به سیاستگذاری جنایی، منجر به شکلگیری سیاستگذاریهای جنایی انحرافی شده است که نهتنها کمکی به توسعه علمی این حوزه نمیکنند، بلکه به انحراف بیشتر آن دامن میزنند. از این رو، این مقاله نتیجه میگیرد که سیاستگذاری جنایی باید بر مبانی علمی و روششناختی استوار باشد و تلاش برای پیوند دادن آن به فلسفۀ سیاسی اسلامی، فاقد توجیه نظری و عملی است.
دانلودها
مراجع
Adamz, T. (2016). Policy-Making in Criminal Justice. London: London University Press.
Dawson, E. T. (2014). Public Policy and Political Philosophy. London: Sage Publication.
Farabi, A. N. M. (1992). Thoughts of the people of the virtuous city (S. J. Sajadi, Trans. ed.). Tehran: Society of Wisdom and Philosophy.
Kaufman, D., & Vicente, P. C. (2005). Legal Corruption. https://doi.org/10.2139/ssrn.829844
Koonani, S. (2023). An introduction to Iran's criminal policy regarding children and adolescents. Tehran: Legal Publishing.
Koonani, S. (2024). Criminal policy. Tehran: Majd.
Koonani, S., & Mahdavi Sabat Mohammad, A. (2021). Criminology of reform and treatment. Tehran: Sociologists Publishing.
Kozer, L. (1997). The lives and thoughts of great sociologists (M. Salasi, Trans. ed.). Tehran: Scientific Publishing.
Martino, J. (2018). Political Imagination. Oxford: Oxford University Press.
Pazargadi, B. (1980). History of political philosophy (Vol. 3). Tehran: Zavar.
Pezeshki, M. (2001). The essence of Islamic political philosophy. Quarterly Journal of Political Science, 5(17).
Safarian, R., & Imam Jom'e Zadeh, S. J. (2017). Good governance model: Social capital and comprehensive development. Quarterly Journal of Government Studies, 3(12).
Zorinkof, G. (2011). Public policy. London: Hamilton Press.
دانلود
چاپ شده
ارسال
بازنگری
پذیرش
شماره
نوع مقاله
مجوز
حق نشر 2025 احمد احمدی (نویسنده); سلمان کونانی; محمد مهدی کیانی , عبدالوحید زاهدی (نویسنده)

این پروژه تحت مجوز بین المللی Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 می باشد.